Nuffnang Ads

Monday, November 20, 2017

Movie date: Justice League

Yesterday we watched Justice League after reading mixed reviews by my friends. After class, we went to Quill City Mall, had early dinner at DubuYo, went jalan-jalan a bit and bought 8.10pm tickets.

Motet knows every character, she's been watching Teen Titans and linked those characters. I forgot Cyborg's name, I was thinking 'ape la nama dia nih, android kepe', yes I'm old. This is when Motet told me it's Cyborg, he's in Teen Titans.

Overall I love the movie. Imo, you can't compare it with any Marvel movies, just not right. It's interesting in it's own way. Haih tak pandai la nak review.

When the bluray comes, this will be one of the movie in my rotation list.

Sunday, November 19, 2017

Trying to get fit

I tried 45 burpees 2 days ago, tried sebab form ke laut... adeh long way to go. Good side is after I started freeletics, back pain & knee pain are significantly reduced. #beforeihit40
Left leg pain pon dah reduced. Dunno why it happened, maybe because of running & improper stretching. Tapi masa tahiyyat memang tak selesa la. Sekarang dah ok, sakit sikit tapi bearable.

18 Things Mentally Strong People Do

For my beautiful friends 



❤️



To makeup or not to makeup?


Let me give a summary:
1. Understand the true meaning of modesty
2. Surround yourself with good company
3. You don’t need makeup to look presentable
4. Dress to impress Allah, not the people
5. Develop an inner natural glow
6. Ask Allah to increase your modesty

I don't know whether I'm ready to totally ditch makeup, but I've reduced from daily make up, to half day (didn't put on makeup after zuhur), to only a couple of days with makeup (maybe a little lip gloss).

At first makeup is to cover up, I'm not happy with my skin so I need to put on makeup every time I go out. Then my skin improves & I'm much more comfortable with a bare face, thanks to SKII campaigns. Now I have realised the longer I didn't wear makeup, the better my skin is & it's a good prep for the next makeup session.

I hope one day I'll stop wearing makeup. For that to happen I need to stop buying makeup la kan.

Yay menang Big Bad Wolf Books Sale preview pass!

Aku kan suka masuk pertandingan nih. Kami nih menang Big Bad Wolf Books Sale preview pass!

Tahun lepas aku dapat jugak, pegi dah. Seronok dapat pegi previwe sebab buku-buku tak bersepah-sepah lagi.

Lagipun aku rasa senang nak dapatkan preview pass nih, siapa cepat dia dapat. Ok la tu jek perkongsian kali nih, ada lagi contest aku menang tapi hadiah tak berapa besh, dapat spa treatment. Bukan tak minat, takde masa jek.

Ok la, till next time, tudeleu~~~


Saturday, May 27, 2017

Kemenangan demi kemenangan... ewah 😅

Antara kemenangan akak hasil menceburi bidang pertandingan & kuiz 😁

Sejak akak keje kat KL tahun 2004, akak aktif masuk pertandingan dalam majalah, isi borang kat pasaraya & kemudian social media bila instagram & facebook semakin popular. Ada jugak aku join kuiz kat events, pertandingan anjuran ofis, etc. Sebab aku suka menang hadiah 😅

Kenapa kena tunggu dok KL baru aktif? Sebab hadiah semua kena pickup kat KL, gituuu...

Setakat nih macam2 aku dah menang, vouchers, hamper makanan, hamper toiletries, mekap, skincare, kasut, buku, plushies & macam2 lagi.

Kenangan paling besh bila dapat kasut Melissa + Karl Lagerfeld yang bernilai RM600+ sebab bende alah tu letak kat kaki tapi mahal giller kan, imo.

Kenangan paling tak besh adalah kena tipu slimming centre kunun aku menang satu session padahal nak pengaruh soh beli satu pakej. Tu memang aku hangen, terus aku tanak amik apa2 dari dorang.

Aku berazam untuk menang hadiah yang lebih besar & lebih lumayan seperti kereta & rumah, hehehe... amiin... Akak janji kalo akak menang rumah, akak buat housewarming untuk semua friends ada dalam ig & fb akak nih, insyaa Allah 😘😘😘

Saturday, May 20, 2017

Super friendly Motet

Anak aku nih peramah betul la. Memang lain dari perangai aku. Tau tak dia ikut sape? Dia ikut nenek dis, yer Mak aku yang tercinta.

Aku in jenis introvert sikit, ada masa anti social & socially awkward. I tried so hard to be social. Tapi anak aku peramah dah sejak baby.

Pegi mana2 jek, asal jumpa budak2 lebih kurang sebaya dia, mesti nak pegi tegur, "Hi!". Wpun selalunya tak dapat balasan, sama ada budak tu padang balik pelik kat dia atau menyorok, anak aku tetap tak putus asa.

Bagus la kan, bila dia bertegur sapa dengan budak2 lain, selalunya aku perati jek dari jarak selamat. Budak2 yang rajin layan dia balik selalunya bangsa lain, mostly Cina, siap macam kawan baik la pulak.

Masa dia toddler dulu tade la aku expect dia akan jadi peramah, aku cuma nak dia jadi expressive jek. Contoh boleh cerita apa perasan dia, apa yang dia dah buat. Aku biasakan dia buat simple presentation pasal artwork dia & record dalam video. Lama2 dia pulak mintak amik video 😅

Sebab nanti kat sekolah senang kan. Budak2 ramai jek belajar pandai, tapi tak semua yang pandai express diri sendiri. So i hope this would help. Tengok cara macam dia nih semulajadi jek.

Monday, May 1, 2017

Tips mekap mata

Ewah bagi tips pulak 
Takde la, kawan2 akak ada tanya camne akak mekap mata kan. Caranya begini.
Mula2 kena kenal pasti bentuk mata. Kalo mata kita kecik, maka tak boleh la tiru mekap orang bermata besar, kena cari mata yang lebih kurang sama macam kita. Contohnya akak suka tiru mekap Dato Siti Nurhaliza @ctdk.
Kendian kita praktis, practise makes perfect. Gunakan earthy tone untuk lebih selamat. Mesti pakai 4 warna nih kalo nak nampak glam.
1. Highlight: cream, vanilla, ada shimmer pon bagus. No white, or any light color.
2. Lid: salmon, coral, light brown. Avoid glittery color sebab kang kalo mata kecik lagi nampak kecik.
3. Crease: medium brown, chocolate, maroon, dark red. Shimmer is ok.
4. Liner: black & only black. Preferably matte.
Finishing: black liquid eyeliner with felt/pen tip & black mascara.
Dengan 4 kaler nih cukup dah boleh pakai keje, gi jenjalan, gi beraya, etc. Yang dalam gambo nih akak pakai Nicka K, beli kat Watsons. Kalo nak senang hidup beli Maybelline Big Eyes eyeshadow, siap dah 4 kaler.
Eyebrows akak tak reti lukis, mine is naturally bushy sepah2 jadi akak biar jek dia camtu. Sebab kurang ilmu nih la akak banyak tolak jadi MUA, kang kening ko jadik sin chan jangan marah akak yer, huhuhu...

Friday, March 10, 2017

HudaBeauty Liquid Matte Minis, Pink & Nude Edition

Order 17 Feb kat cultbeauty.co.uk, 6 Mac baru sampai, amik masa 11 working days jugak la seperti yang dijanjikan. Excellent job, Cult Beauty!

Ramai ingat mahal, GBP£55 (RM311. 25) jek untuk 2 set (1 set = £27.50) dengan free shipping (jika pembelian lebih £50) tapi amik masa 10+ working days jek la. Gile2 markup la online seler nih.

Aku macam dah boleh agak jek orang akan kata, 'eh macam sama jek kaler dia'. Trust me, I've tested my eyes & they're not the same. Start esok la aku review eh.
Hepi hepi, makan megi, duit lari, tapi hepi hepi 

Sunday, January 29, 2017

Crochet in tv #2

Entry ' Crochet in tv' nih ada secara 2 tahun sekali yer.

Ahaha, tade la. aku buat dah few screenshots tapi sebab malas kan. Nih aku share la sikit yer.

#1
Haih tak ingat la cerita ape nih~~~
Filet crochet curtain bermotifkan bunga ros.


Similar pattern here:
i. http://crochet-plaisir.over-blog.com/article-centres-de-table-et-leurs-grilles-gratuites-au-crochet-112299031.html
ii.

#2
Tenno no Ryoriban
Triangle shawl



Similar pattern here:
i. http://blog.163.com/gdbxl2008_grxl669/blog/static/20043525120128711158548/
ii. https://crochet-shawls.blogspot.my/2013/07/crochet-shawl-free-pattern-cochet-flower.html


#3
Tokyo Dogs
Comel pulak detective nih buat knitting, ops bukan la crochet tapi adik-beradik dia la, knitting.

Moving my seat will not help you

Masa darjah 3 cikgu susun tempat duduk kelas aku selang seli lelaki-perempuan. Tak elok kan? Tapi tu la kaedah cikgu dulu2, kunun nak soh budak2 diam, kalo dok selang lelaki perempuan malu la budak2, kot. Aku pon x faham, tapi masa tu budak2 kan, classmates tu dari darjah 1, nak malu sebab apa pon tatau la.

Kisahnya budak lelaki yang duduk sebelah aku sangat la talkative, ada jek cerita, pastu dia la yang ajar aku buat satu buku conteng, tajuk dia pon 'Super Conteng' 😅

Sejak tu aku jadik ketagih menconteng, sampai darjah 4 jek, haha. Selain tu, dia rename buku muzik jadik 'Muzik Muzik', sampai mak aku ingat tu memang tajuk buku & tuliskan untuk buku latihan aku tahun depannya, adeh 😅

Sebenarnya tak elok dudukkan budak kuat bercakap dengan budak senyap, yang kuat cakap tu akan kekal bercakap jugak pasal budak senyap nih jugak yang rajin melayan. Silap2 berjangkit perangai2 lain, haha.

Budak2 kan, keje nak berkawan jek, apa lagi la yang dorang fikir. Budak2 zaman aku dulu la, budak2 sekarang lagi bahaya dudukkan lelaki pompuan sebelah2. Macam2 hal la, haih...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...