Nuffnang Ads

Monday, May 1, 2017

Tips mekap mata

Ewah bagi tips pulak 😅
Takde la, kawan2 akak ada tanya camne akak mekap mata kan. Caranya begini.

Mula2 kena kenal pasti bentuk mata. Kalo mata kita kecik, maka tak boleh la tiru mekap orang bermata besar, kena cari mata yang lebih kurang sama macam kita. Contohnya akak suka tiru mekap Dato Siti Nurhaliza @ctdk.

Kendian kita praktis, practise makes perfect. Gunakan earthy tone untuk lebih selamat. Mesti pakai 4 warna nih kalo nak nampak glam.

1. Highlight: cream, vanilla, ada shimmer pon bagus. No white, or any light color.
2. Lid: salmon, coral, light brown. Avoid glittery color sebab kang kalo mata kecik lagi nampak kecik.
3. Crease: medium brown, chocolate, maroon, dark red. Shimmer is ok.
4. Liner: black & only black. Preferably matte.

Finishing: black liquid eyeliner with felt/pen tip & black mascara.
Dengan 4 kaler nih cukup dah boleh pakai keje, gi jenjalan, gi beraya, etc. Yang dalam gambo nih akak pakai Nicka K, beli kat Watsons. Kalo nak senang hidup beli Maybelline Big Eyes eyeshadow, siap dah 4 kaler.

Eyebrows akak tak reti lukis, mine is naturally bushy sepah2 jadi akak biar jek dia camtu. Sebab kurang ilmu nih la akak banyak tolak jadi MUA, kang kening ko jadik sin chan jangan marah akak yer, huhuhu...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...