Nuffnang Ads

Saturday, July 25, 2015

Beg raya

Tahun nih aku tak beli pon kasut & beg raya untuk diri sendiri. Sebabnya tahun nih dah berkenan kat beg Carlo Rino kaler biru nih. Tapi jual online jek & sebab aku tak penah pegang bende alah nih, rasa berbelah bagi pulak nak membeli. 

Ada jugak jalan2 carik handbag, kasut kendian la bila dah dapat beg, tapi satu pon x berkenan, kalo berkenan pon mahal giller ๐Ÿ˜…

Ciri2 beg pilihan:
Keler - biru turquoise 
Saiz - beso, bleh isi 'barang sendiri' & botol susu anak
Tali - mesti bleh crossbody, dengan erti kata lain bleh silang badan kang senang nak dukung anak

Hamboih... memilih... 

Pastu kan, 2 malam sblom raya, terjatuh pulak dalam longkang depan  rumah, dah luka kaki. Jawabnya takyah la berangan nak pakai kasut bertutup, pakai jek la sandal Giant tu sebab elok2 luka kat bhgn expose tu, adoi la, haha. 

Mungkin ada orang tanya, perlu ke nak kasut beg baju raya baru bagai? Tak perlu pon sebenarnya, kalo dalam wardrobe ada lagi yang blom pakai atau sekali dua pakai, elok lagi & mengikut kaler tema. Kaler tema pulak jadik mangsa ๐Ÿ˜…

Tahun depan kena prepare elok2 sket, tahun depan jugak ramai sedara mara balik JB, meriah lagi la tahun depan, insyaa Allah. Baju raya untuk mak aku beli salah label saiz da, nasib baik la koleksi baju kurung mak banyak. Ui koleksi dia banyak, kalah aku yang keje gomen nih. 

Apa2 pon anak jugak yang bergaya lebih, macam biasa la. Maknya dapat mekap sblom keluar rumah tu kira dah bersyukur la, dapat selfie sket & upload nih-la-muka-aku-di-pagi-raya-lepas-ni-tatau-ape-rupa-huhu. Tau jek la kang salam2 laga2 pipi, makan minum, anak tepuk2 muka, tudung pon nasib baik la jenis sarung jek, kalo senget pon orang ingat fesyen, haha. 

Itu la, nak beli ke tidak beg nih. Harap2 da abes stok la kan, haha ๐Ÿ˜…

Saturday, July 11, 2015

http://paultan.org/2015/07/09/video-are-you-using-a-child-car-seat-for-your-child-yet-listen-to-these-testimonials-from-parents/

Ewah, video akak bercakap macam peluru mesingan suda masuk paultan.org (^3^)

Ok, few seconds jek pun, orang lain pon ada bercakap jugak ;p

Point akak adalah, kalo kita konfiden pon dengan cara pemanduan kita, kete kita hebat pon ada abs, airbag, etc, tapi kalo ada hamba Allah lain buat silap, kita juga yang menerima akibatnya, nauzubillah. I think you guys know the physics kan?

Aku memang dah belikan Comel car seat sejak dia dalam perut lagi. Elok2 lahir, dah ada car seat sendiri. Sebab aku la yang ngantor amik dia ke/dari rumah nanny, dan bapaknya pon selalu balik lewat & takde kat rumah weekend, nak gerak jenjalan dengan anak senang ada car seat nih. Ha'ah sejak baby lagi aku rajin bawak Motet nih jenjalan.

Yang tak bagusnya pulak, aku pangku dia bila bapaknya drive. Fikir senang nak menyusu. Keselamatan penting ya kawan2, jangan ikut perangai saya ni.

Alhamdulillah, sejak Comel pakai car seat SNSKIDZ Star nih kan, jadik bersemangat pulak dia nak duduk dalam car seat nih. Balik dari rumah nanny, terus duduk & mintak pasangkan seat belt, haha. Pagi2 tu selalunya dia tido kan, jadik sumbat kat mana pon dia redho jek.

Btw, tahun 2017 nanti kerajaan akan kuatkuasakan pemakaian child car seat, ada beberapa negara dah lama kuatkuasakan, apa salahnya kita buat bende baik kan? Ada banyak pilihan car seat, mahal ada murah pon ada, yang sama aspek keselamantannya. Bolehlah menabung dari sekarang, insya Allah kalau kita usaha, Allah pasti akan tolong. Selain tu dapat jugak train anak kita duduk dalam car seat tu kan?

Sape yang travel jauh mahupun dekat raya nanti, semoga selamat sepanjang & selepas perjalanan. Kalo nampak Sitam saya yang kemet2 nih, hon2 hai2 la yer.

Sekian.

Friday, July 10, 2015

Shopping Raya

Panas betul arini, habis dah separuh jug air, huhu. Tadi lunch break, aku sempat singgah Jln TAR, nak beli baju & tudung untuk raya pertama, untuk aku & Bonda. Motet nyer baju beli dah, kasut pun dah ada. Cuma baju rugged (read:non traditional attire) jek blom lagi.

Wpun aku keluar kul 12pm dr TH Selborn, payah jugak nak carik parking kete. Pusing balik, kendian park kat Maju Junction. Owh Parkson kat situ dah bukak, sempat gak tengok2 handbag situ, tapi takde yang berkenan la. Aku ada berkenan kat satu beg nih, tapi kena beli online la. Tapi tu la, selagi x pegang, x puas hati la.

So tadi dapat gak baju, beli murah2 dah kat 1st Lady tadi. Susah nak betul nak kasik match warna dengan baju Si Motet nih, macam reddish purple gitu. Baju neneknya size beso kan, amik jek la mana kaler yang dekat2.

Pastu carik tudung pulak, ok dapat dah kaler yang padan. Pastu balik dah, leh tahan terik jugak tadi. Orang ramai jugak, tapi tak sesesak hari minggu, sebab orang dah nak balik ofis kan.

Baju lama aku pon ada yang baru pakai sekali dua jek, ada lagi bbrp pasang beli tak pakai2 lagi, kita pakai jek hak tu tahun nih, haha. Aku & gepren2 bersependapat nak beli baju2 yang office friendly jek tahun nih. Sekarang rules dah ketat sikit, pendek kata baju kenduri tokleh bawak keje. Tapi aku hantam jek batik sutera yang merelit2 tu. Pastu jubah pon bleh pakai hari Jumaat jek sekarang nih & warna gelap. Takde pekdah nak beli jubah banyak2 wpun sekarang design cantik2.

Kasut & handbag pakai jek la hak lama kot, end up aku pakai selipar jugak kang senang nak dukung anak, haha 😅

Tambah pulak gaji bulan nih masuk semalam kan, berpada2 la belanja, beli yang perlu, jangan amik yang berkehendak. Selamat berpuasa & selamat berbuka 😙

Saturday, July 4, 2015

Epidural

Kesiannya, jadi mangsa doktor pelatih pulak.

Pengalaman aku masa kat HUKM, wad bersalin biasa, beranak pun kat labour room biasa, foc sebab kakitangan kerajaan. Masa dah rasa sakit contraction tu, aku ditanya sama ada nak epidural. Of course nak, aku tau aku nih jenis tak tahan sakit. Ada sorang nurse senior tu kerek betul, kasar jek bahasa.

Dorang offer epidural sebab aku akan kena induce. Kalo dah contraction pon sakit, mau meraung aku kalo kena induce nanti.

Dua jam menahan sakit contraction tu, baru doktor epidural datang, mesra & informatif. Nurse kerek tadi pun bertukar karektor jadi prihatin, nampak sangat keje x ikhlas.

So lepas briefing & aku sign borang, prosedur dimulakan. Doktor bagi aku peluk bantal & bongkokkan badan. Mula2 dorang bagi bius dulu, kendian baru jarum epidural dimasukkan, rasa jarum halus & pendek, tak sakit sangat pun. Padahal jarum tu beso panjang kan. Kemudian rasa kebas menjalar satu badan, rasa sakit contraction pun makin hilang, rasa macam gatal2 kat muka sana sini situ, betul macam briefing tadi.

Tapi doktor bagitahu, bila dah bukaan 10cm akan rasa sakit juga sebab itu tugas saraf yang lain. Ya Allah, sakit sungguh, tapi memikirkan nak keluarkan anak, aku tabahkan diri jugak.

Aku fikir, bagus juga epidural macam ni, takde la kebas sepanjang masa. Bila nak push tu, rasa contraction, jadi kita boleh kawal. Alhamdulillah sakit sekejap jek.

Bila dah selesai, Mysarah pon dah bersih dibedung dalam katil baby sebelah katil aku tu, doktor muda mulakan operasi menjahit koyak bersalin tadi. Doktor kata sebab ada lagi kesan bius epidural, jadi takyah bius tambahan, gitu la. Tapi sakit jugak, hidup2 kena jahit dengan separa bius tu. Tapi ok la boleh handle.

Aku kesian dengan akak nih, yang dalam cerita bawah nih. Epidural tak sakit langsung, masa kena jahit pun tak teruk sakit dia. Semoga kesihatannya dikembalikan semula olehNya & keluarganya tabah.

Paultan.org's Child Safety Campaign - the car seat is here!

Sambung dari post semalam pasal paultan.org's Balik Kampung Child Safety Campaign.

Lebih kurang jam 2.05pm aku sampai di Jaya One, PJ. Lewat 5 minit sebab gps pulak problem. Aku pun dah dapat emel dari penganjur & arahan untuk ke tempat ni. Staf penunjuk arah sangat mesra & informatif, aku pun park di tempat yang disediakan di P3.

Nasib baik event belum mula, hehe. Aku pon buat pendaftaran di Tingkat 1, acara Mercedes-Benz Malaysia’s MobileKids 2015 & bayar deposit RM150 yang akan dikembalikan bila pulangkan car seat tu hujung bulan nanti.

Memandangkan event nih juga untuk budak2 kan, ada trek memandu, beberapa buah kereta mainan & 2 kereta remote control jenama Mercedes untuk hiburan anak2. Aku nampak beberapa pasangan dengan anak2 masing2. Bapak2 sorang diri pon ada.

Tak lama kemudian acara dimulakan dengan penerangan berkenaan car seat yang akan kitorang pinjam nanti. Ada 165+110 (kalo x silap) car seat yang dipinjamkan. Batch kitorang ni akan meminjam car seat brand SNSKIDZ Star yang merupakan non-isofix car seat yang akan menggunakan pemasangan tali pinggang keledar.

Kalo anak berat 13kg dan ke bawah, pasang secara rear-facing (mengadap ke belakang) yang lebih selamat. Seat nih juga ada pelapik untuk new born, sebab anak aku pun dah beso, kita simpan tolak tepi. Anak lebih 13kg, boleh pakai front-facing, sebab Comel dah cecah 15kg, boleh la front-facing.

Ditunjukkan juga demo macam mana nak pasang dalam kereta nanti. Seat nih juga boleh dilaraskan (recline) & ada label yang mudah faham. Aku suka ada poket untuk letak user manual. Tau jek la bila dah lama pakai, manual pun dah campak ke mana kan.

Pengalaman, masa Comel baby dulu, pakai Graco car seat, bapaknya pasang & aku pulak tak tengok. Tengah jalan aku nampak macam seat tu bergoyang2, rupanya dia salah pasang wpun tepi seat ada gambar rajah cara pemasangan. Kawan2, pastikan pasangan anda tau macam mana cara pemasangan yang betul & double check. Car seat tak sepatutnya bergoyang2. Aku suka brand SNSKIDZ Star yang aku akan pinjam nih sebab ada klip untuk menetapkan kedudukan seat belt.

Selesai penerangan & demo, ada group photo. Kemudian kami diiring ke car park untuk pemasangan. Di situ, dah stand-by car seat yang baru dalam plastik lagi. Setiap kereta ada sorang staf akan pasangkan, jadi tak risau tersalah pasang.

Bila dah habis pasang tu, Comel takmo duduk pulak. Dia nak duduk kat seat lama dia, sib baik pujuk2 umpan Sushi King dia nak, huhu. Car seat nih memang lebih senang nak pakai banding brand yang murah aku beli tu. Padding pun elok, selasa anak nak duduk. Harganya pun RM499, mak aih mahal kan, tapi untuk keselamatan anak kan, it's a good investment. Aku beruntung dapat cuba car seat ni sebulan, bawak balik kampung dalam perjalanan lebih 600km pergi & balik.

Kemudian sesi bergambar & ada video interview. Apo la akak merepek tadi, moga2 dorang tak amik la video akak merepek tadi, haha 😅

Kendian selesai, alhamdulillah. Staf2 yang membantu tadi ucapkan selamat berpuasa, hari raya & have a safe journey kepada aku, very friendly I like. Dalam perjalanan, Comel yang mula2 moody sebab kena paksa dok dalam car seat baru tu kan, tros tertido. Selesa la tu, hehe. Padding kiri kanan kepala elok jek tak buatkan kepala Comel terlentok2, I'm loving this seat.

Aku pun berazam nak ikat anak dok kat car seat sepanjang perjalanan. Wpun kita yakin dengan pemanduan kita, kita tatau camne orang lain kan, malang pon tak berbau. Apa2 pun kita usaha untuk keselamatan, mudah2an Allah peliharaan kita sepanjang perjalanan, amiin...

Friday, July 3, 2015

paultan.org's Balik Kampung Child Safety Campaign

Tak lama dulu aku ada share pasal paultan.org's Balik Kampung Child Safety Campaign kat fb aku.

Refer paultan.org kat sini http://paultan.org/2015/06/12/free-child-car-seat-rental/

Pagi tadi aku dapat phone call dari seorang jejaka yang aku lupa namanya 😅 yang bgtau aku terpilih. Wah sukanya, wpun dapat pinjam sebulan jek, tapi aku suka idea dapat memandu balik JB dengan Comel duduk dalam car seat tu.

Aku difahamkan kena bayar deposit, tapi akan dikembalikan bila pulangkan balik car seat tu. Ok la, dapat pakai sebulan & mudah2an Allah pelihara keselamatan anak tu.

So esok aku akan amik car seat tu, siap ada instruction mana nak park. Kemungkinan dorang nak pasangkan dalam kereta kot, haih dah la kete lama x cuci, haha 😅

Fyi, aku dah beli child car seat kedua, yang pertama rear facing sesuai untuk Comel masa dia baby sampai 2 tahun. Kemudian dia makin membesar, tengok macam terseksa pulak dia duduk dalam seat tu, jadi aku beli satu lagi brand biasa2 je. Yang aku perasan, lapik kusyen tak tebal, mungkin Comel tak selesa kot.

Esok aku akan update apa kisah car seat tu & bagaimanakah penerimaan Comel terhadap car seat tersebut ya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...