Hari tu pergi Giant ada offer roti prata cap Kawan, yang pek besar tu. Aku fikir ok jugak, dah lama juga tak breakfast roti prata, cicah sambal tumis petai pulak tu, nyummm...
Jadi ada banyak lagi rotinya, inti daging cincang untuk masak murtabak cream crackers aritu pun ada lebih aku simpan frozen. Sesuai sangat untuk buat minum petang nih. Cepat & ringkas.
Biar roti prata lembut sekejap, jangan sampai lembut sangat nanti melekat kat plastik cover dia tu susah nak tanggal. Agak2 dia lembut boleh lipat & tak patah/pecah.
Potong 4 dengan pisau tajam & panjang, potong sekali lalu, jangan pulak tarik mata pisau tu nanti tepian dia tak cantik. Kendian isi inti, lipat dua & seal sepanjang tepi yang terbuka tu dengan garpu. Susun dalam tray yang disapu minyak. Bakar dalam oven sampai kuning keemasan, boleh juga sapu bahagian atas pastri tu dengan butter.
Comel pun approve, "Mmm sedap", dia memuji sambil terangkat dua2 kening. Hehe, budak2 tak reti menipu kan? Hoh hoh kembang mak...
Selain dari style karipap macam nih, aku suka jugak buat chicken pie. Boh dalam acuan cupcake. Untuk filling, masak daging ayam cincang, kiub2 lobak merah, jagung & green peas, & cream of chicken/mushroom soup yang segera tu. Tapi yang nih leceh sikit, pastu membazir pastry, tapi sedap la kan.
Apa2 pun masak sendiri memang puas hati. Kalo sedap, alhamdulillah. Kalo tak sedap, salah sendiri & cubalah lagi, hehe...
No comments:
Post a Comment